Vid ett stort bord på Arvika bibliotek sitter Helga Steinbüchel med en liten nummerlapp i handen. Nr 6 står det på den gula lappen. Bara två före i kön innan Helga ska få hjälp med sina internetfrågor från en av de fyra IT-Guiderna som är i tjänst den här lördagen. Hon vill lära sig att boka resor, säger hon. Sonen bor i Nyköping och han brukar hämta henne i Katrineholm – men hur kan hon boka resan på internet? det är frågan.
Mehdi Nazari kommer snart till hennes hjälp. Han är 19 år gammal och kom till Sverige 2015 från Pakistan. Det visar sig att han är specialist på resor. Under den långa resan från Pakistan till Sverige reste han med alla tänkbara transportmedel, lastbil, bil, gummibåt, till fots, ja, allt. En månad tog resan. Nu ska han visa Helga hur hon kan boka en resa till Katrineholm.
Det tar en liten stund innan de hittar varandra, Mehdi, 19 år och Helga, 86, i Världens möte på Arvika bibliotek. Men Helga lär sig snabbt, säger Mehdi.
– Du lär dig snabbt, säger Mehdi. Du är smart!
– Haha, nu haglar komplimangerna, säger Helga, som tycker att det var spännande att komma hit och träffa Mehdi.
– Jag är nyfiken på allt, säger hon. Det var fint att träffa Mehdi. Alla ska ha en chans. Man ser ibland på tv krig och elände. Inte alla människor har något att återvända till. Det skulle nog många behöva tänka på. Vi har det så bra här uppe i Sverige.
En väg in i det svenska samhället
Mehdi är glad över att få vara IT-Guide.
– Det är en väg in i samhället, jag får lära mig mycket. Och jag blir glad att hjälpa äldre människor hur man bokar resor och googlar. Det är ny teknologi för dem – inte så lätt.
Men internet och IT har inte varit alldeles självklart för Mehdi, trots att han är ung. Det var farligt att tillhöra folkgruppen hazarer från Afghanistan när han bodde i Pakistan.
– Det var mycket farligt ställe. Allt om Facebook, sociala medier och internet har jag lärt mig i Sverige, och det är här jag lär mig att leva på riktigt.
När han blir äldre vill han arbeta med äldre människor. Det råder ingen tvekan om det.
– Från äldre människor lär jag mig något hela tiden. De har levt länge och de kan ge mig många tips hur man lever ett bra liv. Först ska jag bli undersköterska, och då hoppas jag få ett jobb så att jag får stanna i Sverige.
Men det är inte bara Mehdi och Helga som har funnit varandra denna lördag på Arvika bibliotek. Vid ett annat bord sitter träsnidare James Eriksson från Taserud tillsammans med Dima Chikhani från Damaskus i Syrien. Problemet de ska lösa är en inloggning till en tidning. Vad ska jag göra med den här koden? undrar James.
Efter några försök fram och tillbaka är problemet löst och Dima och James börjar prata med varandra om annat.
– Jag vet ju inte om jag vågar fråga, säger James. För mig spelar det ju ingen roll vart man kommer ifrån. Det är inte viktigt.
– Men det går bra, säger Dima, som berättar att hon kom från krigets Syrien 2017 och vill bli sjuksköterska.
– Det är bra, det behöver vi många, säger James som nu ska åka hem till Taserud och fundera på vilka frågor han ska ställa nästa lördag.
Alla får skriva Önskelista
Och det går några timmar på Arvika bibliotek. Seniorerna avlöser varandra vid borden och får sina nummerlappar. Fler IT-Guider kallas in för att kunna ta emot alla frågor, som Margot Franssons till exempel. Hon sitter tillsammans med Belal Makrash, som bara har varit ett halvår i Sverige, men är redan IT-Guide.
Margot fyller i den Önskelista som Belal ger henne där man kan kryssa i vad man vill lära sig.
– Skriva mejl, den kryssar jag i, säger Margot
– Och köp och sälj, jag skulle vilja sälja ett par skor.
– Surfplatta, vad är det?
– Vad är Instagram?
– Bifoga filer, hur gör jag?
– Så här gör du för att bifoga en fil, förklarar Belal och visar. Margot antecknar.
– Jaha, säger Margot. Trycker på ett gem alltså? Jaha, vad bra, haha!
Text och foto: Sten Lundberg
Fakta: IT-Guiderna finns på Arvika bibliotek på lördagar kl 11-13, fler platser planeras. Satsningen genomförs genom stöd från Växtlust Värmland Leader