Alla gillade idén…

Idén för IT-Guide föddes i Örebro när två adepter i mentorprogrammet “Världens mentor” frågade om vi kunde hjälpa dem att hitta sommarjobb. Vi ville ta tillvara på den kunskap de hade inom datorer, IT och mobiltelefoner. Seniorer har ett intresse för datorer, men många har också otillräckliga kunskaper och kommer inte vidare. Ungdomarna skulle kunna bidra till att öka den digitala delaktigheten bland äldre människor. Under tiden får de möjligheter att öva på svenska och lära sig mer om den svenska kulturen.
Första internetkaféet för seniorer med nyanlända ungdomar startade sommaren 2010 i Örebro på två olika träffpunkter. Året därpå fanns vi redan på fyra träffpunkter med tio ungdomar. Vi insåg att det här var ett bra koncept. I våra utvärderingar fanns en klar nytta för både seniorer och ungdomar. Det var nu dags att ta idén ett steg till. Vi började att utveckla ett koncept som vi kallar ”IT-Guide”.
Fler och fler kommuner var intresserad i att börja med IT-Guide eftersom de ser att vår idé är uppskattad av såväl ungdomarna som seniorerna. Idag finns vi i flera kommuner runt om i landet. Vi letar alltid efter nya samarbetspartners samt nya idéer att skapa skillnad tillsammans. Organisationens ledord är: Motivation, Tillhörighet, Språkutveckling, Delaktighet, Arbetslivet, Ledarskap.